3 tips på hur du blir bättre på att tacka nej

Jan 25, 2018
 

Kommer du ihåg när du senast satt där och tänkte, ”Jag skulle ha tackat nej”. Det är lätt hänt att vi tackar ja när vi egentligen borde ha tackat nej. Ofta för att vi svarar innan vi egentligen har tänkt igenom om det är en bra idé eller ej. Helt plötsligt har vi 1000 saker att göra och alldeles för lite tid. Här kommer därför mina tre bästa tips på hur du kan bli bättre på att tacka nej.

#1 Ha koll på vart du vill

Det första du ska börja med är att ha koll på vart du vill. Vet du vart du vill under det kommande året, tre åren, fem åren och tio åren kan du alltid fråga dig själv om en uppgift kommer att ta dig närmare dina mål eller längre ifrån. På så sätt får du ett verktyg att direkt kunna prioritera. Är det inte självklart att det du ska göra tar dig närmare dina mål ska du också tacka nej.

#2 Var rädd om ditt fokus

”Jaja, jag vet att du har mycket att göra men det här tar bara fem minuter och du gör ju det så bra!” Känner du igen den typen av samtal? Även om en uppgift faktiskt bara tar de där fem minuterna som personen säger så stjäl den ändå ditt fokus. Hur gärna du än vill tro att du kan ha flera bollar i luften så är ditt fokus obegränsat. Ju fler uppgifter du har att tänka på, desto mindre fokus får varje uppgift. En uppgift som bara tar fem minuter kommer trots allt att ta av din fokuskapacitet – och den behöver du vara rädd om. Fundera noga och lägg endast fokus på sådant som faktiskt tar dig närmare dina mål. 

#3 Var superärlig

Sedan jag tog fasta i att endast göra tre saker per dag har jag naturligt blivit ett proffs på att tacka nej. För att ett nej ska landa väl är det viktigt att vara superärlig och förklara så personen kan ta in och acceptera ditt svar. För visst skulle jag kunna göra något som bara tar fem minuter men givet att jag bara gör tre saker per dag, har 46 andra saker som ligger före i min prioriteringslista är chansen att den där uppgiften görs väldigt liten. Nästa gång någon ber dig göra något som bara tar fem minuter, men som inte tar dig närmare dina mål,  förklara att du jättegärna hade hjälpt till men du jobbar på ett visst sätt och din prioritering helt enkelt ser annorlunda ut.

Det kan kännas tråkigt och svårt, men tar du fasta på de här tre sakerna så lovar jag dig att det kommer bli mycket enklare att tacka nej.

Du kanske också gillar: 

Så får du tiden att räcka till 

Behåll fokus på det som är viktigt

Så ökar du din närvaro när det är mycket att göra

Håll dig uppdaterad med de senaste inläggen

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och var först med att få de senaste tipsen.
Dina uppgifter sparas säkert och kommer inte att delas med någon annan aktör.

Prenumerera
Close

50% Klart

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka publicerar vi nya tips till dig som entreprenör. Fyll i dina uppgifter så är du alltid först med det senaste inlägget.