Behåll fokus på det som är viktigt

Nov 02, 2017
 

Hur ofta händer det att du, när dagen är slut, inser att inget av det du hade tänkt göra har blivit gjort? Vi blir konstant bombarderade med nyheter, information, telefonsamtal, mail och meddelanden som stjäl vårt fokus. Vi hinner inte mer än börja med något innan vi avbryts av någon form av input, inte konstigt att att-göra-listan bara växer. Här kommer därför mina fyra bästa tips på hur du kan behålla fokus på det som är viktigt.

#1 Stäng av dina notifications

För en tid sedan bestämde jag mig för att stänga av alla mina notifications. Det eviga plingandet och blinkandet på min skärm stal allt mitt fokus. Var det inte ”Anna” som ville något på sms, så var det kollegan på Facebook, kunden som skickade mail och så fortsatte det. Den där fantastiska känslan av att vara inne i ett ostoppbart flow var som bortblåst. Det tar de flesta minst 15 minuter att komma in i ett flow, att jag och många med mig nuförtiden har svårt att göra det är alltså inte så konstigt ­– vi hela tiden blir avbrutna. Det första jag vill att du ska göra är därför att stänga av dina notifications.

#2 Göm apparna i en mapp

Jag har i tidigare klipp pratat om att ta det extra steget och nu återvänder jag till det igen. Men den här gången med en något annorlunda innebörd. När jag hade stängt av mina notifications mådde jag direkt väldigt mycket bättre och fick lättare att hitta ett bra flow. Tyvärr räckte det med en blick på telefonen för att allt skulle vara förstört. Även om mina notifications hade slutat plinga och blinka så fanns ju de där röda ringarna vid mina appar kvar. De som talade om att jag hade 100 olästa mail, 20 nya händelser på Facebook en hel hög meddelanden som krävde mitt fokus.

Det var då jag bestämde mig för att ta det extra steget för att hitta tillbaka till mitt flow. Jag gömde alla mina appar så jag omöjligt kunde se dem utan att verkligen leta. På så sätt var jag tvungen att ta ett aktivt beslut att avbryta mitt fokus för att se om något hänt. Ta det extra steget, stäng av notifications och göm dina appar. Du kommer må och prestera bättre än någonsin förut.

#3 Tillbaka till ”old school”

Vissa saker var faktiskt bättre förr. Och en sån sak är den där fina funktionen i din mail där du kan välja att bara hämta och skicka meddelanden när du själv vill. Förr gjordes detta aldrig automatiskt eftersom det stal bandbredd. Idag är bandbredd inte längre ett problem och mailen uppdateras mer eller mindre hela tiden. Något som i sin tur gör det omöjligt att hinna tömma inkorgen. Mitt tips är därför att du går tillbaka till ”old scool”, bara uppdaterar mailen när du själv vill och på så sätt hinner du även beta av det där mailet längst ner i mailkorgen. När du känner dig redo kan du sedan låta nya mail komma in igen.

#4 Filtrera på person

När du väl öppnar en app, din mailklient eller vad det nu kan vara som du behöver för att komma vidare med det du jobbar med, se då till att bara göra det du verkligen ska. Ska du svara på ett mail från en viss person, leta då upp det mailet och svara på det. När du svarat stänger du åter ner och fortsätter med nästa sak på din att-göra-lista. Det är lätt att fortsatta svara på mail när du väl börjat, ”jag ska bara” är nog något vi alla kan känna igen oss i. Men här är det viktigt att inse att du aldrig kommer bli klar med din att-göra-lista. Speciellt inte om du hela tiden tappar fokus och börjar med annat. Om du alltid är anträffbar och svarar på andras mail och meddelandet blir du bara en del av deras agenda och inte din egen. Ta kontroll, följ din agenda och gör bara det du ska. 

Gör du de här sakerna lovar jag att du åter kommer få uppleva flow, behålla fokus och det kommer vara din – och inte andras – agenda som styr!

Håll dig uppdaterad med de senaste inläggen

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och var först med att få de senaste tipsen.
Dina uppgifter sparas säkert och kommer inte att delas med någon annan aktör.

Prenumerera
Close

50% Klart

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka publicerar vi nya tips till dig som entreprenör. Fyll i dina uppgifter så är du alltid först med det senaste inlägget.