3 tips - Blir mer produktiv

Mar 09, 2018
 

Det flesta av oss upplever nog att vi har för lite tid för att hinna med allt vi skulle behöva hinna med under en arbetsdag. Med fullspäckade scheman och Att-göra-listor som bara blir längre och längre är det viktigt att vara fokuserad och att du försöker ta kontroll över din agenda. För att få de viktigaste uppgifterna gjorda och för att arbeta mer effektivt kommer här mina tre bästa tips på hur du kan bli mer produktiv.

#1 Gör bara tre saker per dag

En vanlig dag har de flesta av oss kanske 10 – 20 saker på vår Att-göra-lista, samtidigt som nya viktiga uppgifter hela tiden kräver din uppmärksamheten. Ofta hinner vi inte med ens en tredjedel av det vi skulle behöva beta av. När vi sätter upp omöjliga mål för oss själva, som inte går att nå en vanlig dag, kommer vi att känna oss misslyckade. När vi dessutom bara jagar den senaste punkten på listan kommer vi heller aldrig nedåt eller får tid att stanna upp och fråga oss själva ”Vilka uppgifter är egentligen viktigast?”

Om du börjar varje arbetsdag med att bestämma de tre viktigaste sakerna du ska hinna med håller du inte bara din Att-göra-lista aktuell, du prioriterar också och skalar bort allt annat som inte behöver ta ditt fokus just nu och blir på så sätt mer produktiv. Du får kanske till och med tid till fler än tre saker att göra under dagen! Vad är då en av dessa tre saker som du får göra på en dag? Jo, det är helt enkelt en uppgift, eller några små tillsammans, som tar max två timmar.

#2 Stäng av alla notiser

Vi lever i en Smartphone-värld där mobilens notiser hela tiden pockar på vår uppmärksamhet och alldeles för ofta avbryter vi det vi håller på med för att snabbt kika på våra telefoner. När vi sedan vänder blicken mot arbetet igen har vi tappar vårt fokus. Har du dessutom tänkt på att de notiser vi får faktiskt är en del av andra människors agenda? Notiserna från Aftonbladet är en del av journalistens arbete, mejlet från kollegan finns med på hans eller hennes Att-göra-lista och så vidare. Genom att stänga av notiserna får du inte bara mer fokus och på så sätt blir mer produktiv, det är också du som bestämmer din egen agenda. Inte alla andra.                                           

#3 Starta om

När du har skalat ner din Att-göra-lista till hanterbar nivå, inte blir störd av din Smartphones notiser, har fokus på den uppgift som är viktigast och lyckas få den klar - hoppa då inte direkt in i nästa uppgift eller in på nästa möte utan ta ett par sekunder att starta om. 

När vi inte startar om blir vi inte närvarande. Och det gäller såklart både mellan arbetsuppgifter och hemma. Du har säkert varit med om att du kommer hem efter en arbetsdag men ditt huvud är kvar i jobbtankar och de där hemma undrar om du verkligen lyssnar.

Att starta igång är enkelt – du gör bara såhär: ta några sekunder och fundera på hur vill du vara den kommande timmen. Se dig själv i situationen och se dig själva göra den bra. De få sekunderna kommer att göra att du blir mer närvarande och också presterar bättre.

Gör du de här tre sakerna; du väljer ut tre saker att göra per dag, du stänger av alla notiser och du startar om dig själv inför varje nytt möte och varje ny uppgift, lovar jag dig att du kommer att bli superproduktiv och därmed få mer tid över till annat!

 

Håll dig uppdaterad med de senaste inläggen

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och var först med att få de senaste tipsen.
Dina uppgifter sparas säkert och kommer inte att delas med någon annan aktör.

Prenumerera
Close

50% Klart

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka publicerar vi nya tips till dig som entreprenör. Fyll i dina uppgifter så är du alltid först med det senaste inlägget.