Installera nya vanor – så lyckas du

Nov 23, 2017
 

Har du också drömt om att få till en nya vana? Kanske till och med börjat för att några veckor senare inse att allt runnit ut i sanden. Skillnaden mellan att det blir en beständig vana eller ej behöver inte vara så stor, men utmaningen att lyckas kan vara desto större. Här kommer därför mina tre bästa tips på hur du installerar en grym vana.

#1 Välj vana smart

När vi börjar med en nya vana är det inte ovanligt att den är ett resultat av någon annans idé. Kompisen som frågar om ni inte ska testa samma diet, börja träna tillsammans eller något helt annat hen tycker verkar spännande. Att bara glida med behöver inte vara fel, det kan bli en grym vana. Men ännu bättre är om du sätter dig ner och strategiskt funderar över vilket resultat det är du vill uppnå. Är det ett hälsosammare liv, bättre försäljning eller kanske ett bättre sexliv? När du kommit fram till det är nästa steg att fundera över vilken eller vilka vanor som kan ge dig rätt resultat och efter du hittat svaret på det är du redo att köra igång.

#2 Byt ut dåliga vanor 

När jag bestämt mig för vilka vanor det är jag behöver för att uppnå ett visst resultat är mitt nästa steg att fundera över vad jag har för vanor idag som hindrar mig från att nå det. Om ditt mål är att nästa år göra en ännu snabbare tid på maraton men du röker så är det troligen dåligt för utvecklingen av din kondition. Alltså en vana som då hindrar dig från att nå dit du vill och något du istället kan byta ut mot en bättre vana.

Ta dig nu tid och identifiera vilken eller vilka vanor du har idag som hindrar dig. Gå sedan tillbaka till steg ett, och ställ dig frågan vilken vana kan du istället ersätta dem med. Kanske kan du ersätta två avsnitt av din favoritserie med en utbildningsvideo som hjälper dig att utvecklas i rätt riktning?

#3 Börja med vanan

Det sista, och absolut viktigaste steget, för att lyckas installera en grym vana är att börja med vanan – inte resultatet. Vi lever i en tid där allt ska gå snabbt och lyckan bara är en quick-fix bort. Vi vill ha magrutor nu, resultatet ska synas direkt och helst skulle vi ha varit klara igår. Men då måste du komma ihåg att vanor är precis som muskler, de måste tränas upp och få tid att vänja sig. Börjar du träna och det första du gör är att lyfta 200 kg så kommer din kropp säga ifrån direkt. Du kommer inte orka och som ett resultat slutar du innan du ens kommit igång. Detsamma gäller med vanor.

Börja istället smått och träna upp den nya vanan. Är ditt mål att göra fem säljsamtal om dagen ska du börja med ett och sedan ge dig själv beröm när du lyckats med det. Är målet att träna hårt fem dagar i veckan kan du absolut börja med att vara på gymmet fem dagar i veckan men öka träningen successivt. Om du sätter ribban för högt från start kommer du ständigt misslyckas istället för att lyckas och tappa rytmen som behövs för att få den nya vanan på plats.

Gör du de här tre sakerna lovar jag dig att du inte bara kommer lyckas med att installera en grym vana, du kommer installera flera!

 

Håll dig uppdaterad med de senaste inläggen

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och var först med att få de senaste tipsen.
Dina uppgifter sparas säkert och kommer inte att delas med någon annan aktör.

Prenumerera
Close

50% Klart

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka publicerar vi nya tips till dig som entreprenör. Fyll i dina uppgifter så är du alltid först med det senaste inlägget.