Makrotrender med Fredrik Reinfeldt

Mar 18, 2018
 

Har du någon gång känt att det är lite svårt att hänga med? Världen förändras i en allt snabbare takt och det blir mer och mer viktigt att lära sig hantera den förändringen. Jag har precis suttit en förmiddag och varit moderator på den första Skaraborg Sessions där vi har pratat om just förändringsledning.

Vi har haft en lokal panel där vi diskuterat skaraborgsperspektivet. Vi har också haft med oss Fredrik Reinfeldt och tittat på dom makrotrenderna som just nu skapar mycket av den här förändringen.

-          Då har vi precis avslutat den första sessionen av Skaraborg Sessions där vi har diskuterat förändringsledning. Med mig här har jag Fredrik Reinfeldt. Fredrik, vad är dom stora förändringarna som händer i världen just nu?

 

-          Om man ser globalt så är vi i ett geopolitiskt skifte. Från en världsordning väldigt styrd av USA till en som mer ser kinesiska influenser eller andra aktörer. Men det är också en tid där nationalism som har varit ett problem för mänskligheten återkommer starkare än vi har sett på väldigt länge. Det är den ena.

 

Den andra är digitalisering, Hur den ställer om våra marknader och vårt arbetsliv. Vårt sätt att kommunicera med varandra kommer få stor påverkan för både vad som är företagsmöjligheter. Men också hur länge vi kan räkna med att den typ av jobb vi haft finns kvar.

 

Det tredje skulle jag säga är att mänskligheten i sitt antal växer väldigt snabbt. Vi har en växande världsbefolkning. Vi har också en åldersförskjutning med en kraftigt snabbt åldrande befolkning i stora delar av världen. Det förändrar naturligtvis också. Många fler som vill handla. Många fler som blir äldre. Vilken typ av företag fungerar för det? Hur ser våra lösningar ut för den nya världsbefolkningen som växer fram?

 

-          Just det, och hur skall vi göra nu då som ledare för att anpassa oss och hänga på dom här förändringarna som är nu? Hur skall vi tänka?

 

-          Det första som slagit mig, det är att väldigt ofta ropar vi på ledare som skall skydda oss mot förändring. Som om vi drömmer att slippa behöva lära och anpassa oss till det som händer. Och det är många som försöker vara dom ledarna. Det tror jag i grunden är fel. Då missar man väldigt mycket möjligheter. Utan, i vår tid så är ledarskap att se dom här globala förändringstrenderna. Översätta dom till mitt företag. Där jag bor. Där mina förutsättningar finns och försöka kommunicera det. Alltså till personal, till människor man har omkring sig. Det här tror jag kommer bli vår påverkan av det som nu sker, och låt oss se det som en möjlighet. Där tror jag vi har morgondagens entreprenörer.

 

-          Just det. Kanon, stort tack för att du tog dig tiden att komma hit.

 

-          Tack så mycket.

 

-          Så se det här nu. Det sker en maktförflyttning från USA till Kina. Vad innebär det för dig? Vi har en digitalisering som kommer sätta nya krav på allt vi gör. Men vi har framför allt en växande befolkning Som också åldras och flyttar till allt större städer. Så tills vi ses igen, ha det gott! Ciao!

 

 

Håll dig uppdaterad med de senaste inläggen

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och var först med att få de senaste tipsen.
Dina uppgifter sparas säkert och kommer inte att delas med någon annan aktör.

Prenumerera
Close

50% Klart

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka publicerar vi nya tips till dig som entreprenör. Fyll i dina uppgifter så är du alltid först med det senaste inlägget.